Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 03 Ιανουαρίου 2015 13:32

Πάλι λίγα τα κουκιά και δεν βγαίνουν...

Όπως και να το δεις ήταν λίγα...

Κυκλοφορεί μια λίστα στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες η οποία αναφέρεται στην επιχορήγηση του Δήμου Θήρας ως προς τα αθλητικά σωματεία του νησιού.
Καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε πως η συγκεκριμένη λίστα αφορά τη χρηματοδότηση των ομάδων του νησιού για το 2014 και όχι το 2015 που μόλις ξεκίνησε η οποία σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει μεγαλύτερο ποσό για τη νέα χρονιά με πολλούς -μέσα σε αυτούς και ο γράφων- να μην είναι και τόσο αισιόδοξοι για το μέγεθος της αύξησης.

Η λίστα περιλαμβάνει τα αθλητικά σωματεία και εκ παραδρομής το σωματείο ''Οι φίλοι της Σαντορίνης'' το οποίο είναι και το μοναδικό που αναφέρεται στις δημοσιεύσεις που έχουν γίνει στο διαδίκτυο από πλευράς πολιτιστικών σωματείων.
Μάλιστα η εν λόγω επιχορήγηση έχει γίνει απευθείας στο εκπολιτιστικό σωματείο με την πλήρη λίστα να υπάρχει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Άρα προφανώς δεν έχουμε εικόνα μιας ολοκληρωμένης λίστας με το συγκεκριμένο σωματείο να δέχεται την κριτική για το ποσό που έχει λάβει (12.000 ευρώ) ως ετήσια επιχορήγηση.
Πολλά ή λίγα για το συγκεκριμένο σωματείο θα το κρίνει ο καθένας από εμάς με γνώμονα τα δικά του κριτήρια.

 

Και πάλι λίγα βγαίνουν
Το ποσό της λίστας για την περασμένη χρονιά άρα ανέρχεται στις 30.000 ευρώ για τα αθλητικά σωματεία και είναι αυξημένο κατά 5.000 ευρώ σε σχέση με το 2012 στο οποίο είχαν μοιραστεί 25.000 ευρώ. Από τότε όμως μέχρι και τώρα, πολλά είναι αυτά που έχουν αλλάξει στην αθλητική ζωή του νησιού χωρίς να σημαίνει πως και τα 25.000 του 2012 ήταν ικανοποιητικό ποσό.
Κατ' αρχήν θα πρέπει να τονίσουμε πως το 2012 ο κωδικός ήταν εντελώς κλειστός μέχρι να δραστηριοποιηθούν άνθρωποι του αθλητισμού και να ανοίξει την ώρα που οι ομάδες είχαν να δεχτούν οικονομική βοήθεια από το 2009.
Επίσης χρήσιμο θα ήταν να υπενθυμίσουμε πως βάση της νομοθεσίας, ο Καλλικράτης προβλέπει πως το 0-1,5% από τον τακτικό προϋπολογισμό ενός δήμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να δωθεί ως βοήθεια σε αθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους, εάν επιθυμεί και αποφασίσει να το κάνει η εκάστοτε δημοτική αρχή.

Επίσης, αν και θεωρείτε αυτονόητο, θα πρέπει να αναφέρουμε πως για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση τα σωματεία θα πρέπει να καταθέσουν όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά που απαιτούνται όπως ΑΦΜ, φορολογική ενημερότητα κλπ.


Τεράστια εξοδολόγια
Πάμε στο σήμερα που για μια ακόμη φορά θα επαναλάβουμε πως  π.χ. μια μετακίνηση 20 ατόμων (18άδα, προπονητής, συνοδός) μιας ποδοσφαιρικής ομάδας του νησιού για ένα παιχνίδι πρωταθλήματος -το οποίο τις πιο πολλές φορές περιλαμβάνει διανυκτέρευση- κοστολογείται ''σεμνά και ταπεινά'' στα 1500 ευρώ.
Στο ποδόσφαιρο τα ταξίδια ανέρχονται στα 4 τουλάχιστον χωρίς να συμπεριλάβουμε τον θεσμό του Κυπέλλου (+1 τουλάχιστον) και τα μπαράζ (+3 τουλάχιστον).
Το ίδιο περίπου ισχύει και για το μπάσκετ αλλά και το βόλεϊ όσον αφορά τα τμήματα υποδομών που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα.


Η λίστα
Πάμε να δούμε τη λίστα του Δήμου Θήρας για το 2014 την ώρα που για μια ακόμη φορά ο Δήμος μας έρχεται πολύ χαμηλά στις εν λόγω λίστες των Κυκλαδίτικων Δήμων.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ   ΠΟΣΟ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΗΡΑΣ 15.000
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 6.000
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 1.000
ΠΑΝΘΗΡΑΙΚΟΣ Α.Ο. 2.000
ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΜΑΡΙΟΥ 2.000
Α.Ο. ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ 1.500
ΛΑΒΑ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ 1.500
ΠΥΡΓΟΣ 1.000
   
ΣΥΝΟΛΟ 30.000

 

Να τους στηρίζει ναι, να τους ''ζει'' όχι
Καλό θα ήταν να δούμε και την άλλη μεριά η οποία, αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, πιθανόν να έχει να αντιτάξει πως:
- Ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΔΑΠΠΟΣ ανέρχεται στις 300.000 ευρώ (από τον οποίο όμως καλύπτονται τα λειτουργικά του έξοδα (συντήρηση, μισθοδοσίες κλπ.) τόσο στο Κλειστό γυμναστήριο όσο και στο ΔΓ Καμαρίου και σε λίγο καιρό και στο ΔΓ Φηρών (Πανθηραϊκού), την διοργάνωση τοπικών πρωταθλημάτων και την φιλοξενεία αθλητικών γεγονότων άρα αυτομάτως δεν μένουν και πολλά αν αναλογιστεί κανείς και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πρέπει να διοργανωθούν μέσα στη χρονιά.
- Τα γήπεδα χρησιμοποιούνται δωρεάν -και δικαίως κατά τη γνώμη μου για έναν δήμο όπως ο δικός μας- από τις ομάδες οι οποίες όμως στον αντίποδα έχουν έσοδα από τα εισιτήρια, τις ακαδημίες τους και μέρος των διαφημίσεων στον περιβάλοντα χώρο.
Άρα λίγο από 'δω, λίγο από εκεί είμαστε πάτσι θα πει κάποιος.


Η αλήθεια είναι πως όχι δεν είμαστε για πολλούς λόγους. Τα έξοδα των ομάδων χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται.
Ένα απλό και πρόχειρο παράδειγμα είναι η μείωση της έκπτωσης της τιμής του εισιτηρίου του πλοίου για τις ομάδες μας από το -50% στο -30%, την ώρα που -επιτέλους- βρισκόμαστε στην ''ιστορική στιγμή'' που ξεκίνησαν να ανθούν οι ακαδημίες των ποδοσφαιρικών μας ομάδων και την επόμενη χρονιά θα μπουν και στο πρωτάθλημα Κυκλάδων και αυτές, την ώρα που τα έσοδα των εισιτηρίων από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα εξαφανίζονται λίγα λεπτά μετά τη λήξη του στη πληρωμή των διαιτητών.
Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά και σίγουρα ο καθένας θα έχει κάτι να αντιτάξει πάνω σε αυτά που γράφονται.
Το θέμα είναι πως με την άνοδο του Α.Ο. Θήρας στην Α1 -με τον ίδιο να παίρνει τη μερίδα του λέοντος από την επιχορήγηση- με τον Πανιώνιο να παίρνει το ποσό που πήρε ''εξ' αιτίας'' της διοργάνωσης του F4 Ανδρών στο μπάσκετ, ο πήχης έχει ανέβει ψηλά για όλες τις υπόλοιπες ομάδες οι οποίες όμως είδαν τα δικά τους ποσά να μειώνονται την ώρα που όπως προαναφέραμε τα έξοδα αυξάνονται.

 

Προσοχή! Οι ίδιες οι ομάδες δεν ζητούν σε καμία περίπτωση να τους ''ζήσει'' ο Δήμος και προσπαθούν με διαφορετικούς τρόπους η καθεμία να μαζέψει το μπάτζετ της χρονιάς. Οι ομάδες δεν ζητούν να καλύψει ο Δήμος Θήρας τις μεταγραφικές του κινήσεις για παράδειγμα αλλά ευελπιστούν σε μια οικονομική βοήθεια η οποία θα τους επιτρέψει να κάνουν και δυο πράγματα παραπάνω.

 


Μη χάσουμε το δάσος κοιτώντας το δέντρο
Δε φταίει, σαφέστατα, ο Α.Ο. Θήρας που ανέβηκε στην Α1 και πήρε 15.000 ευρώ, φταίει που δεν ανέβηκε... ''κατηγορία'' το ποσό της επιχορήγησης με αποτέλεσμα ο Πανθηραϊκός και η Θύελλα Καμαρίου για παράδειγμα από 5.000 ευρώ το 2012 να λάβουν 2.000 ευρώ το 2014.
Με το σκεπτικό αυτό εάν ο Πανθηραϊκός τα καταφέρει και του χρόνου αγωνίζεται στην Γ' Εθνική οι υπόλοιποι θα πρέπει... να βγάλουν και από την τσέπη τους.


Bitter end και... ομαδικό φάουλ
Εν κατακλείδι, αυτό που έχουμε αναφέρει αρκετές φορές αυτά τα πέντε περίπου χρόνια από τις σελίδες του thirasport.gr είναι πως το ποσό της επιχορήγησης μπορεί να φαντάζει σαν μια μεγάλη βασιλόπιτα σαν νούμερο -την ώρα που στη πραγματικότητα δεν ξεπερνά τον προυπολογισμό της κατασκευής ενός πεζοδρομίου μήκους 150μ.- αλλά στη πραγματικότητα όταν διαιρείται στα 9 η 10 κομμάτια δυστυχώς δεν υπάρχει φλουρί μη διακαιολογώντας τη ''δυναμική'' του ονόματος ενός Δήμου όπως αυτός της Σαντορίνης, με το βάρος να πέφτει και στους πρώην και στους νυν και στους εκάστοτε επάνω του πάνελ αλλά και σε όλους τους από κάτω του πάνελ του Δημοτικού Συμβουλίου για την αμέλεια, την παράλειψη ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το...

Σχετικά Άρθρα